Înscrie un proiect la prima ediție de Științescu Alba
September 29, 2023

Ești pasionat de științele exacte? Vrei să le transmiți și altora pasiunea ta și să arăţi cum pot să învețe cu plăcere? Îți oferim ocazia să stârnești curiozitatea pentru științe și tehnologie printr-un proiect dedicat copiilor şi tinerilor de 6-19 ani și finanțat de Fundația Comunitară Sibiu, prin Fondul Științescu.

După 6 ediții de succes la Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu lansează, în 2023, Fondul Științescu și în județul Alba, alături de Federația Fundațiilor Comunitare din România, Romanian-American Foundation şi partenerul local Fundația Bosch.

Așteptăm proiecte creative, inovative și care să facă pasiunea pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) „contagioasă”. Proiectele pe care le propui pot ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. 

 

Cine poate aplica?

 

Ne plac oamenii pentru care pasiunea este un ingredient de bază în ceea ce fac, dar și cei care mănâncă ultimele noutăți din știință sau chiar tehnologie la micul dejun. Ne bucurăm și dacă știi să explici în mod interactiv cum funcționează lucrurile din mediul care ne înconjoară.

La ediția pilot Științescu Alba pot aplica:

 • Profesori și învățători (individual sau în echipă);
 • Echipe mixte compuse din elevi, profesori sau studenți;
 • Echipe de pasionați ai științelor din medii profesionale diverse (ingineri, programatori, muzeografi, cercetători, biologi, fizicieni, chimiști, artiști pasionați de STEAM etc.);
 • Organizații neguvernamentale, inclusiv asociații de părinți și absolvenți;
 • Echipe compuse din elevi de liceu sau de studenți.

Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect. Aplicanții pot face parte din mai multe echipe, însă nu pot avea rolul de coordonator decât într-un singur proiect. 

 

Credem cu tărie că experiență în educație este opțională, atâta timp cât vorbește pasiunea din tine. Iar pe parcurs, te ajutăm noi s-o traduci mai bine pe înțelesul celor cu care îți propui să lucrezi. O aplicăm și la experiența în scrierea proiectului, atâta timp cât știi ce vrei și poți să le faci. În ceea ce ține de vârstă, te așteptăm și dacă ai 16 ani, și 70.

 

Ce fel de proiecte așteptăm?

 

În urma consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, la prima ediție de Științescu Alba ne-am propus să finanțăm proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):

 • Proiecte educaționale care includ activități de tipul “do-it-yourself” în domenii cum ar fi electronică, robotică, printare 3D și activități legate de meșteșuguri și arte;
 • Evenimente care promovează educația pentru științe și tehnologie (târguri, expoziții, tabere, competiții pentru elevi, expediții, drumeții);
 • Aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință;
 • Inițierea și dotarea de cluburi de programare și robotică în școli sau spații educaționale alternative;
 • Activități din domeniul ecologiei și a protecției mediului;
 • Programe educaționale non-formale (peer learning, schimburi de experiență);
 • Proiecte care stimulează gândirea științifică și care îi transformă pe elevi din consumatori în creatori de tehnologie.

 

Iar dacă ai nevoie de un pic de inspirație, aruncă un ochi aici (link).

 

Care este valoarea finanțării?

 

Bugetul programului pentru această ediție este de 98.668 lei. Din acest fond vom acorda granturi de maxim 15.000 (cincisprezece mii) de lei/proiect

 

În funcție de evaluarea juriului care va analiza aplicațiile, bugetul propus poate suferi modificări.

Cum aplici?

 

În primul rând, este nevoie parcurgi ghidul nostru (link), unde vei afla detalii care te vor ajuta în clarificarea ideilor și să descarci formularul de aplicare (link).

 

După ce ai completat formularul, trimite-l pe proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro, pentru a înscrie aplicația.

 

Înainte de a trimite aplicația finală, te încurajăm să participi la sesiunile de consultări pe care echipa Fundației Comunitare Sibiu le va organiza în perioada 02 – 25 octombrie 2023 cu organizațiile, persoanele fizice și echipele care vor să depună aplicații.

 

Este nevoie doar să ne anunți la adresa de mail proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro, pentru a face o programare. Tot acolo poți trimite și întrebările, dacă ai nelămuriri pe parcurs.

Care este termenul limită pentru a aplica?

 

Așteptăm cu nerăbdare să descoperim toate ideile, dar poți să le dai forma finală până cel târziu vineri, 27 octombrie 2023, ora 12:00 (la prânz).

Ținem pumnii!

 

Foto: Gabriela Cuzepan