9 proiecte vor fi finanțate în cadrul celei de-a doua ediții a Fondului Științescu Alba
November 7, 2024

 

Cea de-a doua ediție a Fondului Științescu Alba aduce vești excelente: toate cele 9 proiecte propuse vor primi finanțare! Datorită calității aplicațiilor, sponsorul Fundația Bosch România a suplimentat bugetul pentru a sprijini integral fiecare inițiativă, asigurând astfel resursele necesare pentru implementarea lor.

Fondul Științescu Alba 2.0 s-a concentrat pe încurajarea proiectelor inovative și interdisciplinare, care aduc știința mai aproape de elevi și de comunitate. Echipele de proiect au fost invitate să propună soluții creative, care să facă pasiunea elevilor pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) „contagioasă”. 

 

În continuare, prezentăm lista proiectelor selectate, în ordine alfabetică, alături de o scurtă descriere a fiecărei inițiative:

 

Astronomie în Battyaneum – GI Cristian Mladin

Astronomie în Batthyaneum își propune să promoveze atât istoria observatorului astronomic din Alba Iulia, singular în România, cât și știința astronomiei, prin aplicații practice și observații astronomice cu ajutorul tehnologiei actuale (astrofotografie și fotografie lunară), în limitele ei, dar cu posibilitatea extinderii acesteia în cadrul altor aplicații (posibilitatea colaborării cu organizații specializate în astronomie și științe auxiliare).


Chimia din Artă – GI ARHE

Scopul proiectului este ca beneficiarii să experimenteze pentru a descoperi legătura strânsă dintre chimie și artă în primul rând, și dintre chimie, fizică și arhitectură în al doilea rând. În cadrul unor workshop-uri interactive elevii vor înțelege cum se obțin culorile, cum se pot utiliza pigmenții, cum se face hârtia și ce proprietăți fizico-chimice are aceasta, cu ce aditivi poate deveni mai puternică și chiar modelabilă. Procesul creativ va fi documentat prin fotografie și film macro, iar la finalul proiectului rezultatele vor fi expuse în cadrul unei expoziții.


Chimia în bucătărie – Asociația pentru Valori Educaționale Nonformale

Proiectul implică mai multe tipuri de activități cu caracter practic, dar și științific, atât în cadru convențional, cât și în aer liber. Beneficiarii vor învăța să citească în mod corect etichetele produselor alimentare și vor descifra ce se ascunde în spatele ingredientelor unui produs. În cadrul atelierelor de nutriție, aceștia vor afla ce înseamnă un stil de viață sănătos, cum să își producă singuri unele legume, dar vor avea parte și de o scurtă introducere în bucătăria moleculară. La final, vor redacta un „Ghid al tânărului sănătos”.


Chimia Super puterea mea 2.0 – Asociația Comitetului de Părinți a Liceului German Sebeș

Proiectul își propune o serie de activități menite să contribuie la creșterea interesului pentru știință.

– Ateliere de tipul do-it-yourself – ateliere de modelare a structurilor moleculare și confecționarea modelelor atomice, racheta buclucașă;

– Salvez planeta! – fabricarea de detergenți eco-friendly;

– Te provoc la știință!- QUIZZ cu tematică de chimie;

– Expoziția „Chimia, super-puterea mea”


Coder Dojo Alba Iulia – Asociația AI3

Proiectul va oferi ateliere săptămânale gratuite de programare și robotică pentru copii cu vârste între 7 și 17 ani din Alba Iulia. Folosind platforme educaționale precum Scratch și Arduino, copiii vor învăța concepte de bază în programare, robotică și electronică, dezvoltându-și creativitatea și gândirea logică. Scopul proiectului este de a inspira interesul pentru științe și tehnologie, oferind o experiență interactivă și practică prin care copiii pot învăța prin joacă.


FaunaGo – Asociația Axente Sever Alba Iulia (Filială a Organizației Naționale Cercetașii României)

Proiectul include activități de monitorizare a faunei din județul Alba. Astfel, vor avea loc drumeții pentru observarea și identificarea speciilor, amplasarea camerelor de monitorizare a faunei și a sistemului de înregistrare lilieci în locuri strategice, analiza datelor la Centrul Cercetășesc din Alba Iulia. La finalul proiectului, vor fi trase concluzii pe baza datelor colectate și experiența participanților precum: specii observate, zone active cu faună, impact uman și schimbări în percepția participanților.


Pământul, o planetă fascinantă – GI ILEANA MICLEA

Proiectul vine să propună o altfel de învățare, mult mai atractivă pentru elevi: învățarea prin modelare, experimente și demonstrații geografice. Copiii vor avea ocazia să exploreze lumea și fenomenele înconjurătoare într-un mod interactiv și să învețe prin experiență practică în cadrul unor ateliere de știință de tip interdisciplinar.


Science Hub – Asociația Părinților Școala Mihai Eminescu Alba

Proiectul se va desfășura de două ori pe săptămână, în Laboratorul de științe al școlii sau în Parcul Cetate sau Grădina Urbană, pe parcursul săptămânilor de școală, începând cu 3 martie 2025. La fiecare întâlnire vor fi invitați un trainer, un coordonator și 24 de elevi. Vor fi desfășurate experimente cu ajutorul materialelor achiziționate prin acest proiect. Elevii vor desfășura experimentele atât individual, cât și în grupuri de maxim 4 copii.


Uimitoare Chimie: Călătorie interactivă în universul magic al transformărilor – GI TIBORI IBOLYA

Proiectul își propune să le ofere elevilor o experiență captivantă și practică în lumea fascinantă a chimiei. „Uimitoare chimie” va fi structurat în mai multe activități teoretice și practice, menite să îmbine învățarea prin descoperire cu divertismentul educațional. Activitățile vor include 10 experimente, ce implică schimbări de culoare, fenomene de luminescență, reacții care produc gaze și căldură, toate menite să ilustreze principiile chimiei într-un mod accesibil și plăcut.


 

„Ne bucurăm să putem anunța că toate aplicațiile pe care le-am primit pentru a fi finanțate prin Fondul Științescu vor putea fi implementate. Având în vedere calitatea proiectelor, sponsorul fondului a decis să finanțeze toate aplicațiile primite. Ne bucură acest lucru la fel de mult precum ne-a bucurat interesul aplicanților pentru a 2-a ediție a proiectului, pentru că astfel continuăm să stârnim împreună pasiunea pentru științe și tehnologie în rândul copiilor și tinerilor. Suntem, de asemenea, încântați că mulți dintre aplicanți au revenit pentru al 2-lea an la rând cu idei de proiecte, după ce au primit finanțate și la prima ediție a fondului”, a declarat Mădălina Pîșcu, director de programe la Fundația Comunitară Sibiu. 

Astfel, bugetul inițial alocat ediției a 2-a a Fondului Științescu Alba, în valoare de de 99.000 de lei, va fi suplimentat cu încă 25.000 de lei pentru ca fiecare idee înscrisă să poată fi implementată. 

 

Pașii următori pentru echipele de proiect

În perioada următoare, vom lua legătura cu echipele fiecărui proiect pentru a demara toate procedurile necesare acordării granturilor. Vom asigura sprijinul și consilierea necesare fiecărei echipe, astfel încât fiecare proiect să se bucure de un start optim și să își atingă pe deplin potențialul.

Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în acest parcurs și așteptăm cu nerăbdare ca proiectele finanțate în cadrul acestei ediții să devină realitate și să inspire noi generații.

Fondul Științescu este implementat la Alba de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Federația Fundațiilor Comunitare din România, Romanian-American Foundation, partenerul local Fundația Bosch România și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Alba.