Ești pasionat de științele exacte? Vrei să le transmiți și altora pasiunea și să le arăţi cum pot să învețe cu plăcere? Îți oferim ocazia să stârnești curiozitatea pentru științe printr-un proiect educațional finanțat de Fundația Comunitară Sibiu prin programul Științescu.
Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani implementat de Fundația Comunitară Sibiu (FCS).
După o prima ediție de success, Fondul Științescu revine în județul Alba, cu sprijinul Federației Fundațiilor Comunitare din România, Romanian-American Foundation şi a partenerului local Fundația Bosch.
Așteptăm proiecte creative, inovative și care să facă pasiunea voastră pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) „contagioasă”. Proiectele pe care le propuneți pot ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.
Fundația Comunitară Sibiu (FCS) oferă granturi (finanțări nerambursabile) pentru proiecte educaționale care stimulează pasiunea pentru științe în rândul copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. În afară de finanțare, oferim celor interesați să deruleze astfel de proiecte instruire și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor. Membrii echipei FCS vor oferi suport echipelor de proiect pentru comunicare, motivarea şi implicarea elevilor şi management de proiect. De asemena, FCS va oferi gratuit consiliere atât în faza de pregătire a proiectelor, cât și în perioada de implementare.
Pe termen scurt, vrem ca inițiativele și proiectele finanțate să arate că științele sunt interesante și incitante, că reprezintă o lume fascinantă care merită să fie prezentată cu pasiune și descoperită cu entuziasm de către copii şi tineri, atât în cadrul școlii, cât și în afara acesteia.
Pe termen mediu, vrem ca proiectele pe care le finanțăm să-i ajute pe elevi să înțeleagă utilitatea științelor în viața de zi cu zi și că învățarea științelor le va fi de folos pentru alegerea unei cariere în domeniul STEAM.
Pe termen lung, vrem să generăm cu ajutorul Fondului Științescu o schimbare sistemică în România în ceea ce privește dezvoltarea educației STEAM, în acord cu abilităţile şi cunoştinţele necesare următoarei generaţii de inovatori. Alba poate deveni astfel un centru al inovaţiei în educaţia pentru ştiinţe.
Vrem să contribuim la formarea copiilor şi tinerilor pentru viitor. În acest spirit, ne dorim ca proiectele propuse spre finanțare să le cultive:
Pe baza consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, ne așteptăm să primim și să selectăm proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):
Nu încurajăm proiectele care promovează discriminarea de orice fel și care îngrădesc sau limitează accesul elevilor la învățarea prin experimentare și nu finanțăm proiecte cu caracter comercial.
Bugetul programului Științescu Alba este de 99.000 lei. Din acest fond vom acorda granturi de maxim 15.000 (cincisprezece mii) de lei/proiect. În funcție de evaluarea juriului, bugetul propus poate suferi modificări.
Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect. Aplicanții pot face parte din mai multe echipe, însă nu pot avea rolul de coordonator decât într-un singur proiect.
Beneficiarii programului trebuie să fie localizaţi în judeţul Alba.
Pentru buna derulare a proiectelor selectate pot fi acoperite cheltuieli precum:
Cheltuielile pentru achiziția de echipamente, tehnologii şi materiale didactice pentru dotarea laboratoarelor, bibliotecilor sau a altor spaţii educaţionale sunt eligibile numai dacă proiectul include o componentă principală educațională bazată pe implicarea activă a elevilor.
Completează formularul disponibil pe sibiu.grantmanager.ro până în data de 28 octombrie 2024, ora 12.00 pm (la prânz).
Instrucțiuni pentru a aplica la fondul Științescu Alba prin platforma sibiu.grantmanager.ro le poți accesa aici: Instrucțiuni de aplicare prin platforma sibiu.grantmanager.ro
Selecția proiectelor va fi făcută de un juriu format din experți în educație, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi persoane active preponderent din comunitatea locală. Rolul Fundației Comunitare Sibiu în procesul de jurizare este de a media un proces corect, fără a se implica în luarea deciziilor. Acestea vor aparține exclusiv juraților.
Evaluarea cererilor de finanțare se va face în două faze. În prima fază, echipa Fundației Comunitare va evalua eligibilitatea proiectelor, pe baza următoarelor criterii:
Proiectele eligibile vor intra în a doua fază a evaluării, care va fi făcută de comitetul de selecție pe baza unei grile de evaluare. Fiecare proiect va fi punctat pe baza următoarelor criterii:
Finanţările se vor derula pe baza unui contract semnat cu Fundația Comunitară Sibiu, care prevede drepturile și responsabilitățile ambelor părți.
Sumele finanțărilor vor fi acordate prin transfer bancar, în contul organizației / reprezentantului grupului informal, în termen de 15 zile de la semnarea contractului.
Raporturile contractuale se vor încheia prin aprobarea de către Fundaţia Comunitară Sibiu a raportului final (narativ şi financiar), prezentat de organizaţia / grupul informal / echipa finanţată.
În perioada 07 – 25 octombrie 2024, echipa FCS va organiza consultări cu organizațiile, persoanele fizice și echipele care vor să depună aplicații. Înainte de a aplica, vă încurajăm să participați la sesiuni de consultare. Pentru programarea acestora ne puteți contacta la proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro.
Pe tot parcursul implementării proiectelor, echipa FCS va oferi suport echipelor de proiect.
*Calendarul de mai sus este orientativ. Dacă apar schimbări acestea vor fi comunicate din timp.
Echipa Fundației Comunitare o să pună la dispoziția echipelor de proiect un template grafic care va fi folosit pentru orice materiale tipărite și comunicate de presă care vor fi create și distribuite în cadrul proiectelor. Template-ul va include sigla programului, a Fundației Comunitare Sibiu și a finanțatorilor și va conține textul “Proiect finanțat prin Fondul Științescu.”
Fiecare proiect va trebui să deschidă cel puțin un canal de comunicare & promovare online – pagină de social media, site, blog. Echipa Fundației Comunitare va organiza o sesiune de instruire specială dedicată comunicării și promovării proiectelor selectate.
La sfârșitul implementării proiectului, fiecare echipă de proiect va pregăti un raport narativ și un raport financiar, care vor conține următoarele tipuri de informații:
Echipa FCS va organiza pentru echipele proiectelor selectate o sesiune de instruire separată referitoare la raportare şi vor fi puse la dispoziţie formulare standard pentru raportare.
Pentru detalii suplimentare vă rugăm să urmăriți site-ul alba.stiintescu.ro și pagina de Facebook Științescu Alba.
De asemenea, dacă aveți nelămuriri, ne puteți trimite un mail pe proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro.
Vă urăm multă baftă!
Aici puteți consulta o serie de proiecte care au fost finanțare în trecut prin Fondul Științescu Alba si Sibiu:
Proiecte 2023 Fondul Științescu Alba
Proiecte Fondul Stiintescu Sibiu
Înscrierile aplicațiilor pentru Fondul Științescu Alba 2.0 se pot face până luni, 28 octombrie 2024, ora 12:00 (la prânz), intrând pe platforma: https://sibiu.grantmanager.ro/, accesând Fondul Științescu Alba.
Amintim că în perioada 07 – 25 octombrie 2024, echipa FCS va organiza consultări cu organizațiile, persoanele fizice și echipele care vor să depună aplicații. Înainte de a aplica, vă încurajăm să participați la sesiunile de consultare. Pentru programarea acestora ne puteți contacta la proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro.
Mult succes!